Folkrace

Den svenska folkracesporten är en billigare version av rallycross, och både nybörjare samt erfarna kan vara med och tävla här. Denna sport är som allra mest populär i de nordiska länderna. I sporten finns alltid en maxhastighet på 80 km/timme, och trots att farten är låg är det svårt att vinna eftersom banförhållandena ofta är leriga eller dammiga. Det finns ofta skarpa kurvor, ofta i kombination med håligheter i vägen och föraren måste kunna hantera dessa även i lite högre fart för att denne ska kunna vara segeraktuell.

Inom denna sport får bilen aldrig kosta mer än 6500 kronor eftersom att det ska vara lätt och billigt att delta. Efter varje lopp ska därför varje bil säljas för just detta pris. I folkrace som motorsport kan man både uppleva stök och plåtkontakt. Hela familjen kan i princip dela på en bil och det är alltså inte så konstigt att denna gren har blivit mycket stor inom motorsport.

Rallycross

Rallycross är en annan mycket populär gren inom motorsport. Här förekommer blandat underlag och som förare måste man kunna hantera bilen både på grus, asfalt och mycket annat. Tävlingen körs på en helt stängd bana och allmänheten har inget tillträde dit. Det finns dock gott om möjligheter att se loppet och eftersom att banan är mindre än 1200 meter lång är starten det allra viktigaste. Föraren har bara tre eller maximalt fyra varv på sig att ta ledningen och vinna. Som publik kan man alltid lita på att det blir lerigt, mycket plåtkontakt och hög fart när bilarna med dess förare slåss om att ta hem förstaplatsen i de olika heaten. Eftersom att man inte befinner sig så nära banan som publik kan även små barn vara med utan att störas av höga motorljud eller trängsel intill ett stängsel. Man löper heller ingen risk att skadas som åskådare om en olycka sker.