Populära rallytävlingar

Rally har sedan bilen uppfanns varit populärt både bland förare och publik och över hela världen. De rallytävlingar som oftast får mest uppmärksamhet i medier av olika slag är de tävlingar som ingår i Rally VM och som består av fjorton tävlingar som körs över hela världen, varav en hålls i Sverige. Annars är det rallytävlingar som hålls i terräng som är mycket populära, som exempelvis Dakarrallyt.

Rally i öken

Det mest mytomspunna terrängrallyt är nog ändå Dakarrallyt och det har hållit på sedan 1978. Det var från början en sträcka som skulle köras mellan Paris och Dakar. Rallyt är ett typiskt ökenlopp och finns för tre klasser:

  • Bilklass
  • Motorcykelklass
  • Lastbilsklass

Numera körs Dakarrallyt sedan 2008 istället i Sydamerika, detta på grund av att riskerna var för stora med tanke på säkerhetsläget mellan länderna i Nordvästafrika. Men tanken är att det ska återkomma så fort läget har stabiliserats i länderna. Därför kallas rallyt fortfarande Dakarrallyt.

Nordens största rally

Det finns två stora rallyn i Norden och det är Rally Sweden eller som det oftast kallas, Svenska rallyt, samt det Finska rallyt som är en av de rallytävlingar som är snabbast i världen.

Svenska Rallyt är världsberömt eftersom det är det enda rally som körs på is och snö. Segrarna i detta rally har oftast växlat mellan svenskar och finländare. Men det beror kanske på att vinterväglaget passar svenskarna och finländarna bättre.

Finska Rallyt är en av de rallytävlingar som är mest prestigefyllda i världen. Rallyt körs i juli månad varje år och tävlingen genomförs i den finska staden Jyväskylä. Rallyförarna kör på grusvägar som är breda och har många hopp. Rallyt är dessutom känt för att ha många kurvor som är mycket förrädiska och att det kan dyka upp vanliga trafik på vägarna. Det sägs att de förare som kommer från länder utanför Norden har mycket svårt att köra detta rally.