Det finns många bilar som ingår i kategorin sportbilar både de som funnits på bilmarknaden i många år och nya bilar som tillverkas. För dig som tänker köpa en sportbil finns det alltså många att välja mellan, det är tycke och smak som får gälla. Det finns alltid någon modell som passar köparen, beroende på inredning, antal hästkrafter, specialinredning med mera.

De kändaste sportbilarna

  • Ford Mustang
  • Ferrari
  • Porsche
  • Lamborghini

Ford Mustang

Är en eftertraktat och älskad sportbil, och en av de bästa sportbilarna med amerikansk design. Ford Mustang är omtyckt av de flesta oavsett land. Här hemma i Sverige är den mycket populär, och 2016 såldes den i 512 exemplar. Den har till och med fått titeln tre år i rad som världens mest sålda sportbil.

Ferrari

Denna sportbil är från Italien och lanserades redan 1928 av Enzo Ferrari, en bil som många drömmer om att äga, men som inte vem som helst har råd att köpa. I början av 2018 presenterades en ny modell av 488-modellen, 488 Pista heter den och innehåller hela 720 hästkrafter. Den har inte börjat levererats än, men har provkörts.

Porsche

Det finns många modeller av Porsche, men den kändaste är modellen 911, och de två snabbaste modellerna som du kan köra på vanliga vägar med är 959 (1988) och Carrera GT (2003), de två modellerna har över 300 kilometer i timmen som topphastighet. Även Porsche är en sportbil som många älskar att köra.

Lamborghini

Det sägs att Ferruccio Lamborghini köpte sig en Ferrari som han blev missnöjd med, då beslutade han att själv bygga en bättre bil. År 1963 hade han byggt en Lamborghini 350 GT, och efter den kom 400 GT, 1966 kom succén Lamborghini Miura, en sportbil som var anpassad till landvägar och maxhastigheten var på 276 kilometer i timmen. Sedan kom ett antal kriser och Lamborghini såldes till flera olika bolag, och numera tillhör den Volkswagen.