Rally är en sport som länge varit väldigt populär i Sverige. Det går långt tillbaka i historien. Det finns många olika tävlingar och race som hålls årligen. Genom åren har det funnits många kända rally-team, det vill säga en grupp som tävlar tillsammans. Det finns även än idag kända team som är väldigt framgångsrika internationellt. Sverige är känt över hela världen. 2018 är det rekordmånga som anmält sig till SM i rally. Det är en sport som funnits länge och som fortfarande växer även om det är en väldigt nischad sport. Det är även en dyr sport med tanke på att man först måste skaffa sig en bil att köra rally med, sen krävs det mycket underhåll.

Sponsorer som stödjer teamen

Det finns många team som blir sponsrade av stora företag. Det första teamet i Sverige som blev sponsrat var SAAB-teamet, som blev sponsrat av Clarion. Clarion är en kedja för hotell och turist relaterade verksamheter. Det som är bra för en sponsor är att man får exponering i olika tävlingar. Man får detta genom att bilarna kläs med loggor och andra symboler som har med företaget att göra. Det är en del av deras marknadsföring och man kan se att de som vinner får mest synlighet. Det är ju nämligen de som står på pallen i slutet och tar emot blommor och pris samtidigt som deras overaller pryds med sponsorernas loggor.

Sweden World Rally Team

SAAB slutade köra rally någon gång på 80-talet. Det är därför inget riktigt uppdaterat team som man kan hålla utkik efter. Idag är det däremot Sweden World Rally Team som är de stora konkurrenterna i världen och som sätter Sverige på världskartan för rally. Det här teamet tävlade i VM i rally 2012 och förarna som la grunden för det starka teamet var inga mindre än de legendariska Björn Waldegård och Stig Blomqvist.